general 1

ΜΥΘΟΣ: Είναι νόσηματα των ηλικιωμένων άρα εφόσον είμαι νέος/νέα δεν με αφορά

ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα ρευματικά νοσήματα αφορούν όλες τις ηλικίες, ακόμα και τα παιδιά. Κάποιες από αυτές πχ η οροαρνητική σπονδυλαρθρίτιδα ή ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος αφορούν κατεξοχήν νεαρές ηλικίες .

 

ΜΥΘΟΣ: Εμφανίζονται λόγω κακών καιρικών συνθηκών ( πχ υγρασία )

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η υγρασία , το κρύο, η χρήση απορρυπαντικών ή νερού στα χέρια δεν προκαλούν αρθρίτιδα. Οι αλλαγές του καιρού και της ατμοσφαιρικής πίεσης έχουν ενοχοποιηθεί για την μεταβολή στην αίσθηση του πόνου.

 

ΜΥΘΟΣ: Μπορούν να θεραπευτούν με εναλλακτικά είδη ιατρικής

ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι ρευματολογικές παθήσεις αφορούν ομάδα παθήσεων με δυνητικά σοβαρές επιπλοκές για την υγεία . Η χρήση εναλλακτικών ειδών θεραπείας μπορεί να αποβεί καταστροφική σε κάποιες περιπτώσεις. Τα φάρμακα που θα χορηγήσει ο ρευματολόγος έχουν έγκριση για τα νοσήματα αυτά μετά από πολυετείς μελέτες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους.

 

ΜΥΘΟΣ: Δεν είναι επικίνδυνες για τη ζωή

ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας. Αν παραμείνουν χωρίς διάγνωση , θεραπεία και σωστή ιατρική παρακολούθηση μπορούν να οδηγήσουν σε λειτουργική ανικανότητα, σοβαρές παραμορφώσεις και μόνιμες βλάβες. Επίσης υπάρχουν ρευματολογικές παθήσεις όπως πχ οι συστηματικές αγγειίτιδες οι οποίες μπορούν δυνητικά να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα και απειλητικές για τη ζωή εκδηλώσεις.