igieinos tropos

Η επιλογή ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με ρευματικά ή μυοσκελετικά νοσήματα αλλά και να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης κάποιων νοσημάτων. Συζητήστε με το γιατρό σας τις καθημερινές σας συνήθειες και επιλογές για να σας καθοδηγήσει .

- Αποφύγετε το stress

Το stress έχει ενοχοποιηθεί για την πυροδότηση αυτοάνοσων νοσημάτων. Επίσης μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά και τη διάθεση, να αυξήσει την αίσθηση του πόνου αλλά και να επιδεινώσει τους μυικούς πόνους.

- Κόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει το ανοσιακό σύστημα, αυξάνει την πιθανότητα για εμφάνιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων. Επίσης οι ασθενείς με ρευματοειδή ή ψωριασική αρθρίτιδα που καπνίζουν έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο ή κακοήθεια.

- Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ δεν επιτρέπεται να καταναλώνετε σε περίπτωση λήψης κάποιων φαρμάκων ( πχ μεθοτρεξάτη).

- Κοιμηθείτε αρκετές ώρες

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος θεωρείται απαραίτητος για την καλή σωματική και φυσική κατάσταση.

- Επιλέξτε την υγιεινή διατροφή

Η ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για τους ασθενείς με νοσήματα του μυοσκελετικού. Επίσης κάποιες τροφές αλληλεπιδρούν με συγκεκριμένα φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλέψει σχετικά με τη διατροφικές σας επιλογές .

eat2