Τι είναι Ρευματολόγος;

Ο Ρευματολόγος είναι ο γιατρός που ασχολείται με μη τραυματικές και χειρουργικές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος.

Η ειδικότητα της ρευματολογίας ασχολείται με την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση περισσοτέρων από 200 διαφορετικούς τύπους αρθρίτιδας και μυοσκελετικών διαταραχών, που είναι οι πιο συχνές αιτίες ανικανότητας/αναπηρίας στην κοινωνία.

Η αρθρίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή της άρθρωσης,είναι κοινό σύμπτωμα των ρευματικών νοσημάτων όμως δεν είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό των ρευματοπαθειών.

Εκτός απο τις αρθρώσεις,μύες,τένοντες και τα οστά μπορούν να προσβληθούν και άλλα συστήματα του οργανισμού όπως η καρδιά,οι πνεύμονες,τα νεφρά,το έντερο,το ήπαρ,τα νεύρα,ο εγκέφαλος,τα αγγεία, τα μάτια, το δέρμα κ.α.

Πότε πρέπει να επισκεφτώ ρευματολόγο;

Ο καθένας μπορεί να παρουσιάσει πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις. Όταν ο πόνος δεν υφίεται σύντομα ,όπως είναι το αναμενόμενο, χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος για τον αποκλεισμό υποκείμενης ρευματικής πάθησης.

Στην περίπτωση ύπαρξης οικογενειακού ιστορικού με αυτοάνοσο ή ρευματικό νόσημα η παραπομπή σε ειδικό ρευματολόγο πρέπει να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, κυρίως αν τα συμπτώματα επιδεινώνονται.

Αν έχει γίνει εργαστηριακός έλεγχος με ειδικές ανοσιακές εξετάσεις ( πχ ΑΝΑ, ρευματοειδής παράγοντας) ή δείκτες φλεγμονής ( πχ ΤΚΕ) και τα αποτελέσματα είναι θετικά , η ρευματολογική εκτίμηση είναι απαραίτητη για να συσχετιστούν τα εργαστηριακά ευρήματα με την κλινική εικόνα.

Η διάγνωση των ρευματολογικών νόσων μπορεί να είναι δύσκολη, περίπλοκη και χρονοβόρα με αποτέλεσμα την παραπομπή του ασθενή σε ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων μέχρι να καταλήξει στον ρευματολόγο. Η έγκαιρη επίσκεψη μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να αποφύγει την καθυστέρηση στη διάγνωση.

Αν αγνοήσετε τα συμπτώματα από τις αρθρώσεις ή αν αυτά δεν θεραπευθούν σωστά, υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί μόνιμη βλάβη στις αρθρώσεις. Μην καθυστερήσετε την αναζήτηση της κατάλληλης ιατρικής φροντίδας

Εμφανίζετε κάποιο από τα παρακάτω;

  • Πόνο σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις ( χέρια, γόνατα, αγκώνες, ώμοι κλπ);
  • Εχετε πρησμένες , ζεστές αρθρώσεις;
  • Έχετε δυσκαμψία κυρίως τις πρωινές ώρες;
  • Υποφέρετε από χρόνιο πόνο στη μέση;
  • Εμφανίσατε ψωρίαση και πόνο στις αρθρώσεις;
  • Παραπονείστε για πόνο στους μυς ή τα οστά;

Τα συμπτώματα αυτά ίσως οφείλονται σε ρευματολογική πάθηση. Συμβουλευτείτε ειδικό ρευματολόγο.